Şimdiye kadar sonuna hiçbir şekilde gidileyeyen Cilanbolu Mağarasının sonu görüntülendi.
Amasya Kalesi'nde bulunan ve bu zamana kadar sonuna kadar gidilemeyen gizemli mağara Cilanbolu temizlendi ve sonu bulundu.
Amasya Kalesi'nde her dönem farklı amaçlarla kullanılan gizemli mağara Cilanbolu'da 3 ay önce başlayan temizlik çalışmaları tamamlandı. M.Ö 4. yüzyılda Mitridat Dönemi'nde inşaa edildiği belirlenen ve 2 bin 300 yıllık olduğu ortaya çıkan mağaraya Turizm Derneği üyeleri ile birlikte inen Vali Celalettin Lekesiz, mağaranın muhteşem görüntüsünden etkilendi.
181 metre derinlikteki mağaranın M.Ö 4. yüzyılda inşaa edildiğinin
belirlendiğini ifade eden Müze Müdürü Celal Özdemir, 2 bin 300 yıl önce yapılan Cilanbolu'nun Mitridatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri'nde su ihtiyacını gidermek için kullanıldığını açıkladı.
Bin 800'lü yıllara kadar kullanıldığı belirlenen mağarada zaman zaman güçükler yaşandığı yapılan tamir çalışmalarından anlaşılırken, Amasya'nın bir kültürel mirasının daha ortaya çıkartıldığını ifade eden Vali Celalettin Lekesiz, "Çok muhteşem bir sarnıçla karşı karşıyayız. Buranın kalenin kuşatma altındayken bile su ihtiyacını karşıladığı anlaşılıyor. Bu mağara ile ilgili olarak orjinal bir proje düşünüyoruz. Mitridatlar Dönemi'nden başlayarak Osmanlı Dönemi'ne kadar balmumundan heykeller yapıp, insanların yaşadığı dönemlerde nasıl su çakırdıklarını göstermek istiyoruz. Cilanbolu'yu daha da gödülebilir hale getirip kentimiz ve ülkemizin turizmine kazandıracağız" dedi.
Yaklaşık 181 metre derinliğinde olan mağaraya iniş ve çıkışta zorlanan ilk ziyaretçiler, dışarıya çıktıklarında uzun süre dinlenirken, dışarıda 35 dereceyi bulan hava sıcaklığının mağarının içerisinde ise yaklaşık 12 derece civarında olması dikkat çekti.